Over stress

door | jan 17, 2017 |

wat-doet-stress-met-jouw-lichaam-640x524Stress is soms dodelijk. Stress kan leiden tot verwarring, slaapgebrek en een onevenwichtig leven, vaak zonder dat we het merken. Ooit was de stressrespons van het lichaam echter nuttig om te overleven.
De acute stressrespons is een primitieve reactie van mens op mogelijke bedreigingen. Het lichaam maakt zich gereed om te vechten of te vluchten. Als je moet rennen voor je leven, gaat het lichaam zich anders gedragen. De longen werken extra hard om veel zuurstof in het bloed te krijgen en het hart gaan sneller slaan om deze zuurstof door het lichaam te pompen zodat de spieren direct kunnen reageren.
Dat was nuttig in een tijd dat stress hoofdzakelijk werd veroorzaakt door wilde dieren of aanvallen van vijanden. Maar tegenwoordig wordt die respons opgewekt door de druk van het leven in de 21e eeuw.
Werk, relaties, financiële zorgen en het verkeer hebben de plaats ingenomen van wilde dieren. En in tegenstelling tot wilde dieren zijn deze ‘aanvallen’ bepaald niet zeldzaam. Velen van ons staan constant onder druk. Als gevolg van de druk van het moderne leven heeft een op de vier mensen permanent stress. Op termijn hebben de krachtige stresshormonen schadelijke gevolgen voor ons immuunsysteem en onze gezondheid.