Zelfontwikkeling

Ont-wikkelen geeft aan dat het doel vooruitgang is maar de weg om daar te komen lijkt eerder iets weg te halen dan iets toe te voegen. Ont-wikkelen is de verpakking/bescherming weghalen van iets dat in-gewikkeld is. Persoonlijke ontwikkeling is dus een ontdekking, geen creatie.

Wat vind ik? Wat zijn mijn waarden? In welke mate ben je je bewust van de waarden waar je naar leeft? Welke waarden kun je gebruiken om richting te geven aan je leven? Heb je een bepaalde kernwaarde die in alles terugkomt?

Wat kan ik? Wat zijn mijn talenten en kwaliteiten? Waar ben je van nature goed in? Wat doe je graag en wat geeft je voldoening om je verder in te bekwamen?

Wat raakt mij? Waardoor voel ik me geïnspireerd? Wat geeft jou het gevoel van inspiratie? Zijn dat mensen, boeken, muziekstukken, landschappen, plaatsen in de wereld, of iets heel anders? Waarvan gaat je hart sneller kloppen en wat raakt je telkens weer?

Wat wil ik? Wat zijn mijn verlangens?
Heb je een bepaalde passie of iets waar je je erg toe aangetrokken voelt? Wat zijn het voor zaken waar je steeds naar verlangt? Waar word je aandacht als door een magneet naartoe getrokken?

Een mens mag de talenten die hij meekrijgt niet ongebruikt laten…