Je bent een hardloper omdat je hardloopt.

 

Hardlopen is uitstekend voor je gezondheid. Steeds meer mensen ervaren het. Het fijne van hardlopen is dat je het op elk tijdstip kunt doen, het is altijd goed. Als je een ochtendmens bent, loop je ‘s ochtends, ben je een avondmens dan loop je ‘s avonds. Als je flexibel bent gedurende de dag, dan is overdag lopen natuurlijk ook een prima optie. Er zijn zelfs mensen die ’s nachts lopen.

Loop zo lang of zo kort als je wilt lopen, snel of juist langzaam.

Je bent een hardloper omdat je hardloopt en niet omdat je snel rent of ver loopt. Je bent een ervaren hardloper, een beginneling, een zondagsloper, een langeafstandsloper, een sprinter, een jogger, een oude loper, een jonge loper of een marathonloper. Hoe dan ook, je bent een loper. Als je ervan geniet, dan doe je het!

Hardlopen in de stad

Hardlopen in de stad is leuk omdat er veel te zien is, je wordt afgeleid door allerlei mensen, winkels etcetera. Je kunt meestal veilig op de stoep lopen. En er zijn veel horeca gelegenheden. Het is dus makkelijk om jezelf te belonen met een kop koffie.

Natuurlijk heb je ook af en toe last van het verkeer, waardoor je regelmatig wordt belemmerd bij het lopen. Voetgangers die in de weg lopen, auto’s die voorrang hebben en rode stoplichten. Doe er je voordeel eens mee, je kunt sprintjes trekken als het stoplicht op oranje springt of wat rek & strek oefeningen doen als het stoplicht op rood staat en misschien is de pauze juist heel welkom. Of spring eens net als free runners over alledaagse dingen als muurtjes, trappen en banken. Een beetje klimmen en rennen dus en je mag zelf de regels bepalen. Dat kan en mag allemaal. Hardlopen wordt gekenmerkt door een prachtig soort serendipiteit; de gave om door puur toeval heerlijke ontdekkingen te doen. Dit heb je niet bij sporten die in een afgebakende ruimte plaatsvinden en waarvoor regels en afspraken gelden. De stad is hier perfect voor.

Ook de stadsparken trekken veel hardlopende stadsmensen. In het Vondelpark heb je lopers die rechtsom lopen en linksom lopen. Je snapt dat je dan kunt kiezen of je de voorkant of de achterkant van je medelopers wilt bekijken.

En voor wie ook dat te druk is, loop dan de stad uit langs de Amstel of neem de pond en ren door de weilanden richting Broek in Waterland.

Er zijn in de stad veel leuke initiatieven die het hardlopen in de straten van Amsterdam tot een een levensstijl verheffen waar menig hipster graag aan meedoet (Stadswild, flow-motion, urbanrunners, mom-in-balance). Op diverse plekken in de stad worden hardloopwedstrijden georganiseerd waar je je voor kunt inschrijven.

Schone longen

Helaas is in de stad de lucht niet altijd even schoon. Hardlopers ademen al snel drie keer zo veel dan normaal. Loop daarom liever op afstand van snelwegen en drukke wegen. De luchtvervuiling neemt af met elke meter afstand. Wist je dat na regen en bij harde wind de lucht vaak schoner is? Loop bij zomersmog liever ‘s morgens. Zomersmog ontstaat door een combinatie van zon en luchtvervuiling. ‘S avonds en ‘s nacht neemt de smog weer af. Loop liever buiten de spits en niet tussen 16.00 en 19.00 uur. De hoeveelheid schadelijke stofdeeltjes is in de spits langs wegen hoger dan wanneer er minder verkeer is.

Zien en gezien worden

En omdat er in de stad veel verkeer is, is het belangrijk dat je zorgt voor veiligheid. Het is belangrijk dat je gezien wordt. Draag een fluoriserend hesje en een lampje als het donker is. Neem je telefoon mee voor als er iets gebeurd. Wanneer je stukjes langs de weg moet lopen met veel auto- of fietsverkeer kan je het beste het verkeer tegemoet lopen. Kies zoveel mogelijk routes die goed verlicht en veilig zijn (voetpad/fietspad).

En loop in het donker niet met muziek. Omdat je minder ziet, heb je je andere zintuigen harder nodig. Houd je oren dus vrij zodat je hoort wat er om je heen gebeurt.

Tenslotte, je uitstraling is belangrijk als je alleen loopt. Voel jij je op je gemak? Dan straal je dat uit in positieve zin! Groet langskomende fietsers en hardlopers en geniet!