Lopen in het donker

Toen ik trainde voor een marathon en nog een kantoorbaan had, ontmoette ik iemand die ’s avonds in het donker ging hardlopen in de duinen. Dat mag natuurlijk eigenlijk niet maar ik vond het reuze spannend en ik mocht mee! We liepen verhard omdat je je natuurlijk niet wilt verstappen. Eenmaal in de duinen was het lang niet zo donker als ik dacht, zeker als er maneschijn was.

Wij liepen samen graag op zondagavond onze lange duurloop. De zondagochtend waren we thuis met partner en kinderen. Zondag was de enige rustige ochtend van de week en het is fijn om een beetje uit te slapen en samen te ontbijten. Wij liepen dan zondagavond van 20.30 tot laat, afhankelijk tot hoever we moesten. Rond 22.30 – 23.00 waren we weer thuis.
Het voordeel van laat lopen vond ik dat je nog even wat kon drinken, douchen en daarna direct je bed in kon. Daar deed ik dan nog wat herstel ademhalingsoefeningen en sliep rustig in. De volgende ochtend was de vermoeidheid van zo’n lange duurloop dan wel weg. Iets waar ik zeker bij mijn eerste lange trainingen nog wel last van had, vermoeidheid. Zo’n training kost vaak veel energie en dan heb je niet zo veel energie de rest van de dag.

Ik heb veel mooie herinneringen aan deze trainingen. Zoals de avond dat we door de duinen van Haarlem naar IJmuiden en terug over het strand liepen. Telkens scheen het licht van de vuurtoren op onze rug. En elke keer als het licht van de vuurtoren langskwam, zag je 2 enorme lange schaduwen van ons postuur op het strand.

Een andere keer gingen we met volle maan de duinen in, de sterren stonden helder aan de hemel en de duinen waren prachtig. Het is zo ’s avonds natuurlijk heel stil, wij respecteerden de duinen natuurlijk wel en maakten niet te veel geluid.

Op een gegeven moment hoorden we een heel apart geluid. Toen we goed luisterden kwamen we erachter dat er 2 herten aan het vechten waren die elkaar met slagen van het gewei probeerden weg te drukken. Wat ook mooi om te ervaren was is dat als je in het donker loopt oren en je neus ook extra gespitst zijn, we konden de dieren ruiken.

Lopen in het donker, een hele bijzondere ervaring!