Tijdens onze vakantie bezochten we Franse vrienden. Na aankomst en een kopje thee vertelde onze vriend dat zijn kinderen graag politie en boefje wilden spelen. In eerste instantie dacht ik aan de kinderen. Leuk, goed om de taalbarriere te doorbreken. Maar nee, het was toch echt de bedoeling dat we allemaal mee deden. Als ik eerlijk ben was ik niet meteen heel enthousiast: ‘Natuurlijk doe ik mee’, hoorde ik mijzelf zeggen. We speelden samen, alle kinderen en alle pappa’s en mamma’s deden mee en het was onwijs leuk.

Als volwassenen spelen we bijna niet meer. En dat is jammer want spelen maakt het leven leuker. Spelen geeft je frisse kinderlijke energie, je kunt je lekker laten gaan, je kunt hard gillen zonder je druk te maken wat anderen van je denken. Hoe vaak doen we dat nog?
De voordelen van spelen voor volwassenen zijn trouwens uitgebreid onderzocht. Daaruit blijkt dat we onze levens te serieus maken, en daarmee verminderen we onze levenskwaliteit.

Spelen is niet nutteloos
Als volwassene ben je vaak bezig met ‘nuttige dingen’. Zoals geld verdienen, het huishouden runnen, studeren, kinderen grootbrengen etc. Waar wij serieus zijn, laten we onze kinderen zorgeloos spelen. Jammer want spelen is een van de meest nuttige vormen van psychisch herstel, van persoonlijke ontplooiing en dagelijks plezier.
Dus zie spelen voor wat het is: een nuttige en belangrijke bezigheid. En voor je persoonlijk geluk waarschijnlijk belangrijker dan het volgen van het nieuws, het kijken van televisie, rondhangen op Facebook of al die andere gewoontes die je veel tijd kosten maar je niet gelukkig maken.

Doe dingen omdat ze leuk zijn
Als jij iets leuk vindt – of als het je leuk lijkt – laat je dan niet vertellen wat je wel en wat je niet kunt of mag doen. De mensen die het hardst roepen dat je ‘kinderachtig’ bent, zijn misschien wel de mensen die diep van binnen het liefst mee zouden spelen, springen en dansen.

Vervang sporten door spelen
Veel vormen van sport zijn spel. Maar veel andere vormen van sport zijn saai – ontworpen voor serieuze volwassenen.
Stoeien, rennen, spelen en rondzwaaien met je kinderen is absoluut sport. Het is ook ontzettend leuk. Doe je aan hardlopen met een buddy? Stop eens met hardlopen, en speel gewoon tikkertje op de hardlooproute. Dan ga je vanzelf hard lopen, en hard lachen – train je meteen je buikspieren mee.
Als je meer speelt in de echte wereld (dus niet alleen achter schermen) dan krijg je automatisch een heleboel beweging. Kun je meteen een van die serieuze grote-mensen-activiteiten (sporten) van je lijstje wegstrepen.

Heb lak aan wat mensen van je denken
Spelen als volwassene voelt soms ongemakkelijk. Vooral omdat ons geleerd is dat spelen voor kinderen is, en wij ons bezig moeten houden met serieuze zaken.
Om die reden is leren spelen – jezelf durven laten gaan – een geweldige manier om te werken aan je zelfvertrouwen.
Dus ga gewoon lekker spelen. De rest volgt vanzelf. Neem het leven niet te serieus
Spelen is leuk en gezond. En het geeft je een heerlijk gevoel van vrijheid, voldoening en blijdschap. Het leven hoeft niet zo serieus te zijn als mensen ons soms willen doen geloven.
Beleef plezier – het leven is te kort om altijd maar serieus te zijn.

The true sign of intelligence is not knowledge but imagination – Albert Einstein